onsdag, februari 14, 2007

Herbationes Upsalienses


Carl Von Linné - trots att namnet kanske låter lite gay så var han en riktig man. Naturen älskade honom och han älskade att älska med naturen. Han hade stor respekt när han vandrade runt bland stigarna i Vilans skogar.
Nån som vet vad Herbationes Upsalienses betyder? Låter misstänksamt...

7 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

vill bara kompletera din lilla historia med det faktum att Calle L levde sin sista dag i den lilla stugan utanför nåntuna, bara han å hans pipa packat med Herbationes Upsalienses.

5:48 em  
Blogger Vilanstreets sa...

herbationes upsalienses ger dig vingar.

6:08 em  
Anonymous Anonym sa...

hitta Calles pipa bakom versus

6:56 em  
Blogger johan sa...

Men vet du inte det?
okej då ska jag förklara:

för det första så var Carl von Linné en lysande pedagog, inget tvivel om det. han var omtyckt av nära och kära. Rest in peace

Nu ska jag förklara för dig, adde

Som en del av undervisningen i medicin tog han ut sina studenter på mycket uppskattade exkursioner runt Uppsala stad. Exkursionernas dragningar beskrevs i en avhandling under Linnés presidium 1753, och kallades där Herbationes Upsalienses. De var åtta till antalet. Sju ledde från Uppsala stadstullar ut på landsbygden i alla riktningar. Den åttonde låg i Jumkil, dit man tog sig med häst och vagn. De åtta exkursionerna tillsammans bildade en pedagogisk helhet som underlättade inlärningen av växter och djur för studenterna.

Linnés vetenskapliga verksamhet blev grundläggande för hela biologin, och därmed har Uppsala blivit en vallfärdsplats för människor världen över. Linnés studenter som reste ut i världen, började alla sin utbildning med att följa i Linnés spår under Herbationes Upsalienses.

Linnés Historiska Landskap har arbetat med att identifiera sträckningarna av de åtta exkursionerna och göra en handskriftstolkning av exkursionsprotokollen från studenterna. Målet är att alla åtta exkursionerna ska göras tillgängliga och märkas ut i terrängen. Ännu kan man finna de arter som Linné förevisade runt Uppsala. Att återskapa Herbationes Upsalienses i sin helhet är att levandegöra Linnés pedagogik för dagens människor, där upptäckarglädje under öppen himmel är ledmotivet. Uppsala Kommun har huvudansvaret för Herbationes Upsalienses.

japp det var väl det.

MVH// johan sjöstedt

12:45 fm  
Anonymous Anonym sa...

Herbationes Upsalienses är fan schyssta grejor grabbar! Växer villt ute i sävjaskogarna sägs det.

3:13 fm  
Anonymous Anonym sa...

aah shit nu minns jag tillbaka. Skogsmulle... Vi fick alltid plocka fett mycket herbationes upsalienses till den där jäla Mulle asså. Odlade det i naturrutor å grejer. Fyfan nu förstår man ju att allt bara var barnarbete, Vilken lömsk dealer asså. :(

3:26 fm  
Anonymous Anonym sa...

du har blivit huztlad mannen...

6:20 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida